Danny DeVito PictureDanny DeVito, teljes nevén Daniel Michael DeVito (Neptune Township, New Jersey, 1944. november 17. –) olasz származású amerikai filmszínész, producer, rendező, komikus.

Filmográfia
Színészként
 
Film
Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) … Martini
 
Taxi (Taxi, 1978) … Diszpécser
 
Irány délre! (Goin’ South, 1978) … Hog
 
Majomkodó örökösök (Going Ape!, 1981) … Lazlo
 
Becéző szavak (Terms of Endearment, 1983) … Vernon Dahlart
 
A smaragd románca /Romancing the Stone/ (1984) … Ralph
 
A Nílus gyöngye /The Jewel of the Nile/ (1985) … Ralph
 
Nagyokosok (Wise Guys, 1986) … Harry Valentini
 
Dobjuk ki anyut a vonatból (Throw Momma from the Train, 1987) … Owen/Ned ‘Little Ned’ Lift
 
Ikrek (Twins, 1988) … Vincent Benedict
 
A rózsák háborúja /The War of the Roses/ 1989) … Gavin D’Amato
 
A nagy likvidátor (Other People’s Money, 1991) … Larry Garfield
 
Hoffa (Hoffa, 1992) … Bobby Ciaro
 
Batman visszatér (Batman Returns, 1992) … A Pingvin/Oswald Cobblepot
 
Jack, a mackó (Jack the Bear, 1993) … John Leary
 
Az utolsó akcióhős (Last Action Hero, 1993) … Whiskers (hang)
 
Reneszánsz ember (Renaissance Man, 1994) … Billy Drago
 
Junior (Junior, 1994) … Dr. Larry Argobast
 
Szóljatok a köpcösnek (Get Shorty, 1995) … Martin Weir
 
Matilda, a kiskorú boszorkány (Matilda, 1996) … Harry Wormwood/Narrátor
 
Támad a Mars! (Mars Attacks!, 1996) … Rude Gambler
 
Herkules (Hercules, 1997) … Philoktétész (hang)
 
Az esőcsináló (The Rainmaker, 1997) … Deck Shifflet
 
Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential, 1997) … Sid Hudgens
 
Ember a Holdon (Man on the Moon, 1999) … George Shapiro
 
Dögölj meg, Smaci! (Death to Smoochy, 2002) … Burke Bennett
 
Nagy Hal (Big Fish, 2003) … Amos Calloway
 
Csak lazán! (Be Cool, 2005) … Martin Weir
 
Kiskarácsony mindenáron (Deck the Halls, 2006) … Danny Banning
 
The Good Night (2007) … Mel
 
Dumbo (2019)
 
 
Sorozat/Televízió
 
Felhőtlen Philadelphia (It’s Always Sunny in Philadelphia, 2006-) …Frank Reynolds
 
A kominsky módszer – The Kominsky Method (2019) Dr. Wexler
 
 
Rendezőként
 
Taxi (Taxi, 1978)
 
Dobjuk ki anyut a vonatból (Throw Momma from the Train, 1987)
 
A rózsák háborúja (The War of the Roses, 1989)
 
Hoffa (Hoffa, 1992)
 
Matilda, a kiskorú boszorkány (Matilda, 1996)
 
Dögölj meg, Smaci! (Death to Smoochy, 2002)
 
Jószomszédi iszony (Duplex, 2003)
 
 
Producerként
 
Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994) … executive producer
 
Szóljatok a köpcösnek (Get Shorty, 1995) … producer
 
Matilda, a kiskorú boszorkány (Matilda, 1996)
 
Ember a Holdon (Man on the Moon, 1999) … producer
 
Simone /SImOne/ (2002), … executive producer
 
A régi környék (Garden State, 2004) … executive producer
 
Derült égből Polly (Along Came Polly, 2004) … producer
 
Csak lazán! (Be Cool, 2005) … producer
 
Saját szavak (Freedom Writers, 2007) … producer
Díjak, kitüntetések
 
Oscar-jelölés (2001): Legjobb film – (Erin Brockovich – Zűrös természet)
 
Audience-díj (1996): ? – (Matilda, a kiskorú boszorkány)
 
Emmy-díj (1981): Legjobb mellékszereplő vígjátéksorozatban – (Taxi)
 
Golden Globe-díj (1980): Legjobb tévés színész mellékszerepben – (Taxi)
 
Starboy-díj (1997): ? – (Matilda, a kiskorú boszorkány)
 
Medallion-díj (2007): ? – (Taxi)
 
TV Landion-díj (2004): ? – (Taxi)
Életútja
Színészként
 
Az osztály bohóca
 
Danny Michael DeVito 1944. november 17-én született a New Jersey állambeli Neptune-ban, olasz származású családban. A feltűnően mély növésű (mindössze 150 cm magas) fiút még a katolikus iskolában is folyton piszkálták osztálytársai. DeVito ezen úgy segített, hogy az osztály bohócává lépett elő. Paródiáinak célpontjai általában a nővérek és a papok voltak. Bár már ekkor ráébredt színészi képességeire, mégis kozmetikusnak tanult a Wilfred Academy of Hair and Beauty Culture-ön, és nővére szépségszalonjában kapott munkát. Később felvételizett az Amerikai Drámai Művészetek Akadémiájára, és elhatározta, hogy mégis a színészi pályát választja élethivatásául. A színiiskolában egyik csoporttársnőjével, Rhea Perlmannal egymásba szerettek és összeházasodtak.
 
Színház vagy film?
 
Első filmszerepét 1970-ben kapta a Dreams of Glass című moziban, de a fogadtatás meglehetősen vegyes volt, és Danny DeVito – főként ennek hatására – még sokáig ingadozott a színpad és a nagyvászon lehetőségei között. Feleségével egyszemélyes színházat szerveztek New Yorkban, ahol DeVito A férfi, akinek virág van a szájában című egyszemélyes show-műsorával sikert is aratott. Mozis karrierje azonban még ingatag cölöpökön állt: ugyan olyan színésznagyságokkal szerepelt együtt, mint Sophia Loren (Mortadella), Woody Allen (Banánköztársaság) vagy Kirk Douglas (Scalawag), azonban még nem kapott kellő figyelmet. Ehhez az kellett, hogy épp Kirk Douglas fia, Michael Douglas (aki mellesleg DeVito szobatársa volt az Amerikai Drámai Művészetek Akadémiáján) producerként szerepet ajánljon neki Miloš Forman filmjében, amelynek címe: Száll a kakukk fészkére, melyben DeVito Jack Nicholson partnereként egy csendes őrültet játszott. Az 1975-ben készült filmnek – melynek Michael Douglas volt a producere – óriási sikere volt: a film öt Oscar-díjat nyert a következő évben (bár Danny DeVito nem volt a film díjazottjai között).
Taxi, rózsák és becéző szavak
 
DeVito végül a Taxi című sitcom (szituációs komédia) szereplőjeként vált országosan ismert sztárrá. A közkedvelt sorozatban DeVito egy ellenszenves diszpécser szerepét oldotta meg kitűnően. A szóbeszéd szerint úgy lett az övé a szerep, hogy amikor a forgatókönyvvel a kezében besétált a meghallgatásra, rögtön megkérdezte: Ki írta ezt a szart? És ekkor az alkotók már tudták, hogy De Vito képes életre kelteni az általuk kívánt kekec fazont, s azóta Dannyt minden idők legsikeresebb tévés karakterszínészeként emlegetik. Ezt követően Danny még sokáig nem tudott kibújni a simlis másodhegedűs skatulyájából, és temérdek hasonló felépítésű filmszerep következett: játszott simlis nőimádót a Becéző szavakban (és másodszor is “asszisztált” egy Jack Nicholsonnak Oscar-díjat hozó produkcióban) 1983-ban, majd 1984-ben A smaragd románca c. kalandfilm következett, régi barátjával, Michael Douglasszel és Kathleen Turnerrel. A sikeres mozi filmfolyammá nőtte ki magát, később a Nílus gyöngye (1985) és A rózsák háborúja (1989) c. darabokkal folytatódott. DeVito-nak a mozik erkölcsi és anyagi sikert egyaránt hoztak – főként, hogy A rózsák háborúját rendezőként is jegyezte.
A nagyokos bádogember
 
Brian De Palma Nagyokosok című gengszter-paródiájában a kisstílű bűnözőt, Harry Valentinit mintázza meg sajátos humorérzékkel, emlékezetesen. Következett a Dobjuk ki anyut a vonatból!, amely Alfred Hitchcock Idegenek a vonaton című filmjének modern – és természetesen vígjátéki szellemű – újraértelmezése (1987). DeVito ezután a Bádogemberek (1987) szerepében gátlástalan üzletember, majd egyik legemlékezetesebb komédiázása, az Ikrek következik a sorban 1988-ban, amelyben Arnold Schwarzenegger ikertestvérét játszotta. Az eszement vígjátékot kedves humora és DeVito izgő-mozgó karaktere ellenállhatatlanná tette.
Napjainkig
 
A ’90-es évek első felében ismét a komoly témák felé orientálódott. A kevés hasznot hozó A furfangos részvényes után ugyanis a Hoffa című produkció következett, melyet ő rendezett, és Jack Nicholson mellett ő játszotta az egyik központi maffiózó szerepet. A film a ’30-as évek Amerikájának szakszervezeteibe és a munkásosztály sanyarú sorsába ad betekintést. DeVito egy törtető gengszter, Bobby Ciaro bőrébe bújt. Ugyanebben az évben “megörökölte” Nicholson barátjától Batman ügyeletes ellenlábasának posztját: a Batman visszatérben a kanálisban nevelkedett torzszülött, Pingvinember figuráját kínálták fel neki, és remekül formálta meg a hálás szerepet. Sőt, egyes pletykák szerint annyira belemélyedt a karakter tanulmányozásába és átélésébe, hogy a stáb pszichiátert hívott ki, aki megfigyelte DeVitót – de a Dr. Hannibal Lectert alakító Anthony Hopkinsról is szárnyra keltek hasonló híresztelések. DeVito mindenesetre ismét visszatért a könnyed műfajhoz: a Nicsak, ki beszél most! (1993) című családi mozi után leforgatta a szívmelengető Reneszánsz embert (1994; az ebben szereplő Mark Wahlberg később példaképéül választotta az alacsony színészt), majd a Juniorban ismét Schwarzeneggerrel bolondoztak együtt Ivan Reitman filmrendező kezei alatt. Ezúttal tudósokat játszottak, akik azon fáradoznak, hogy a férfi nem képviselői is képesek legyenek emberi magzat kihordására. Mindazonáltal a történetnek nem volt olyan sodrása, mint az Ikreknek, de DeVito előadása ezúttal is utánozhatatlanul mulattató volt. Nagy szerepet vállalt a következő év egyik bombasikerében, a Szóljatok a köpcösnek! című egyedi hangvételű vígjátékban, amely a “hollywoodiaskodás” szokásrendszerét veszi górcső alá meglehetősen gunyoros stílusban. A Támad a Mars!-ban DeVito csupán villanásnyi epizód erejéig tűnt fel egy szerencsejátékos ügyvédet életre keltve – egy tucat sztár, Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Tom Jones oldalán -, majd mellékszerepelt a Szigorúan bizalmas (1997) c. sikerfilmben, amelyet máig minden idők egyik legnagyobb hatású krimijének tartanak. DeVito ez utóbbiban a minden hájjal megkent újságírót, Sid Hudgeonst alakította. 1997-ben a Herkules c. Disney-rajzfilm egyik szereplőjének kölcsönözte szinkronhangját, majd 1998-ban Francis Ford Coppola filmjében, Az esőcsináló-ban vállalta el egy kétbalkezes ügyvéd szerepét. Következő falrengető sikere az Ember a Holdon című életrajzi dráma volt, amelyben Jim Carrey alakította minden idők egyik legnagyszerűbb televíziós nevettetőjét, Andy Kaufmant, aki mellesleg DeVito-nak valóban kollégája volt a Taxiban. A színész George Shapiro-t, Andy legközelebbi barátját játszotta a különleges hangulatú, édesbús tragikomédiában. Ezután ismét váltakozó színvonalú és műfajú munkák következtek: a 2001-es Négybalkéz – amelyet Martin Lawrence partnereként készített, és ami arcpirító bukásnak bizonyult, Az arany markában, amelyet a színészveterán Gene Hackman oldalán készített – tovább gyakorolva a simlis gazember szerepkört -, majd a szintén kevés sikert hozó Dögölj meg, Smaci! (2002) következett Edward Nortonnal és Robin Williamsszel. Ezután a Nagy hal (2003), a Csak lazán (2005) c. filmek kisebb szerepeiben tűnt fel, majd a Kiskarácsony mindenáron (2006) című vígjátékot forgatta. 2006-tól a népszerű Felhőtlen Philadelphia című szituációs komédia egyik főszereplője.
Rendezőként
 
Danny DeVito igen korán elkezdett foglalkozni a rendezéssel, először A férfi, akinek virág van a szájában című saját szórakoztató műsorát állította össze. Később rendezett egy epizódot a Taxiból (1978), majd a Dobjuk ki anyut a vonatból! és A rózsák háborúja következett, utóbbiért a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díjra terjesztette fel a művészt. Legtöbb rendezésében színészként is szerepet vállalt (Hoffa, Matilda, a kiskorú boszorkány, Dögölj meg, Smaci!), de akadt kivétel is (Jószomszédi iszony).
Producerként
 
DeVito mintegy 32 filmben vállalt produceri feladatot – producer és executive producer minőségben egyaránt. A színész mellesleg 1992-ben megalapította a Jersey Films-et, amely Hollywood egyik legbátrabb, kísérletező kedvű, független produkciós cége lett. Első munkájuk a Hoffa volt, DeVito ebben vállalt először producerkedést, majd olyan filmekkel folytatta, mint a Ponyvaregény, a Szóljatok a köpcösnek!, a Matilda, a kiskorú boszorkány, az Ember a Holdon, az Erin Brockovich – Zűrös természet, a SImOne, A régi környék, a Derült égből Polly, vagy a Csak lazán!.
Magyar hangja
 
Danny DeVitót Magyarországon általában, főként legismertebb filmjeiben, Harkányi Endre színművész szinkronizálja, de sokszor hallhatjuk Balázs Péter (színművész) hangján is megszólalni. Mellettük kisebb “tételben” Beregi Péter és Szombathy Gyula kölcsönzi még a népszerű amerikai színész szinkronhangját, illetőleg a régebbi filmjeinek újraszinkronizálásában Kerekes József szintén megszólaltatja DeVitót. Gyakori hangja még Háda János is.
A Felhőtlen Philadelphia (2005-) című szituációs komédiában Forgács Gábor kölcsönzi a hangját.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email