Albert Rémy PictureAlbert Rémy (9 April 1921 – 26 January 1967) was a French actor best known for his supporting roles in François Truffaut’s first two feature films. He played Antoine Doinel’s father in The 400 Blows and Charlie Koller’s (Charles Aznavour) brother in Shoot the Piano Player. He also appeared in Marcel Carné’s Les Enfants du Paradis, John Frankenheimer’s The Train and René Clément’s Is Paris Burning?.
 
Selected filmography
 
Traveler on All Saints’ Day (1943) – L’ivrogne (uncredited)
 
It Happened at the Inn (1943) – Jean des Goupi
 
Madame et le Mort (1943) – Henri
 
Goodbye Leonard (1943) – Le marchand d’oiseaux
 
Love Story (1943) – Le sacristain (uncredited)
 
The Woman Who Dared (1944) – Marcel
 
Children of Paradise (1945) – Scarpia Barrigni
 
Le cavalier noir (1945) – Pinte
 
La Boîte aux rêves (1945)
 
François Villon (1945) – Perrot
 
La part de l’ombre (1945)
 
La Fille du diable (1946) – Clément
 
Devil in the Flesh (1947) – Le sacristain
 
Les Amants du pont Saint-Jean (1947) – Le beau-frère du noyé
 
The Lost Village (1947) – Un montagnard
 
The Charterhouse of Parma (1948)
 
Parade du rire (1948) – Piton
 
Impeccable Henri (1948) – Gustave
 
Croisière pour l’inconnu (1948) – Albert
 
Ronde de nuit (1949) – L’homme nu
 
Tous les chemins mènent à Rome (1949) – Edgar
 
Maître après Dieu (1951) – Le cuistot
 
Seul dans Paris (1951) – Arthur
 
Une fille dans le soleil (1953) – Vergèze
 
Les amours finissent à l’aube (1953) – Picard, un employé du garage
 
Au diable la vertu (1953) – Henri
 
Légère et court vêtue (1953) – Henri (uncredited)
 
Virgile (1953) – Bastien
 
Minuit… Champs-Élysées (1954) – Etienne
 
Wild Fruit (1954) – Louis
 
Before the Deluge (1954) – Le garçon de café
 
La bella Otero (1954) – Un sergent de ville
 
Razzia sur la chnouf (1955) – Bibi
 
French Cancan (1955) – Barjolin
 
Je suis un sentimental (1955) – Ledoux
 
L’Affaire des poisons (1955) – Le bourreau Guillaume
 
Les Hussards (1955) – Un hussard (uncredited)
 
Elena and Her Men (1956) – Buchez
 
Paris, Palace Hôtel (1956) – Le ronfleur du commissariat
 
Crime and Punishment (1956) – L’inspecteur Renaud
 
The Hunchback of Notre Dame (1956) – Jupiter
 
Que les hommes sont bêtes (1957) – L’inspecteur
 
Escapade (1957) – José
 
Les Truands (1957) – L’agent de police
 
Rafles sur la ville (1958) – Auguste, dit “Gus”
 
Police judiciaire (1958) – L’inspecteur Valentin
 
Miss Pigalle (1958)
 
In Case of Adversity (1958) – Le commissaire à la préfecture (uncredited)
 
Cigarettes, whisky et p’tites pépées (1959)
 
The 400 Blows (1959) – Julien Doinel
 
The Cow and I (1959) – Colinet – prisonnier de guerre dans la scierie
 
Pantalaskas (1960) – Georges Battistini
 
Dialogue with the Carmelites (1960) – Un sans-culotte
 
Tomorrow Is My Turn (1960)
 
Shoot the Piano Player (1960) – Chico Saroyan
 
Le Caïd (1960) – Bob (uncredited)
 
The Black Monocle (1961) – Mérignac – le bibliothécaire
 
Az apokalipszis négy lovasa – The Four Horsemen of the Apocalypse (1962) – François
 
Lafayette (1962) – Louis XVI
 
The Seventh Juror (1962) – Police Superintendent
 
Portrait-robot (1962)
 
Gigot (1962) – Alphonse
 
Five Miles to Midnight (1962) – L’inpecteur
 
Mandrin (1962) – Grain de sel
 
A King Without Distraction (1963) – Le maire
 
La foire aux cancres (Chronique d’une année scolaire) (1963) – Le serrurier
 
Bébert et l’Omnibus (1963) – Le Brigadier Belissard
 
Behold a Pale Horse (1964) – (uncredited)
 
The Train (1964) – Didont
 
Weekend at Dunkirk (1964) – Virrel
 
Mata Hari, Agent H21 (1964) – Adam Zelle, Mata Hari’s Father
 
Cent briques et des tuiles (1965) – Etienne
 
Les Bons Vivants (1965) – Inspecteur Graunu (segment “Bons vivants, Les”)
 
Is Paris Burning? (1966) – Policeman / Le gendarme
 
Grand Prix (1966) – Surgeon
 
La Vingt-cinquième Heure (1967) – Joseph Grenier
 
Un idiot à Paris (1967) – Rabichon, le restaurateur
 
Shock Troops (1967) – Emile
 
The Oldest Profession (1967) – Frenchman with 2 sous (segment “Mademoiselle Mimi”) (uncredited) (final film role)
FavoriteLoadingAdd to favorites
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Mozigepesz

By Mozigepesz

Egy lélek a mátrixból....

Vélemény, hozzászólás?