/yKFK8f6BaewAWF5NuMwC8SPD0bl.jpgDonald Houston született Donald Daniel Houston (Tonypandy, 1923. november 6. – Coimbra, 1991. október 13.) walesi születésű brit színész. Egyik művészneve Don Houston.
Egy walesi kisvárosban, Tonypandyben született. Öccse, a nála három évvel fiatalabb Glyn Houston szintén színészi pályára lépett. Rajtuk kívül egy nővérük volt Jean. A második világháborúban a brit királyi légierőnél szolgált.
 
Houston 1949-ben debütált első filmjével, a Kék lagúna című romantikus filmmel. Partnernője a Spartacus filmmel ismertté vált Jean Simmons volt. A történetnek ez a volt második filmfeldolgozása, melyet 1980-ban még egy követett. Ugyanebben az évben Houston újabb főszerepet kapott az A Run for Your Money c. komikus filmben, ahol Alec Guinnessel és Hugh Griffith-tel játszott együtt. Fellépett továbbá televíziós- és mozifilmekben egyaránt, valamint színházban is.
1953-ban Small Town Story c. film forgatókönyvét írta, s a főszerepet is eljátszotta.
A hatvanas évektől kezdve brit és amerikai háborús filmekben kapott szerepeket, az első ilyen A leghosszabb nap 1962-ben, ahol épp egy pilóta szerepét játszotta. Ezután a 633 Squadron c. filmben tűnik fel 1964-ben. A legismertebb eddigi filmszerepe nyilvánvalóan a Kémek a Sasfészekben, 1968-as angol-amerikai kooprodkukció, ahol Clint Eastwood és Richard Burton partnere volt, az áruló Christiansent alakítva. Burtonnal egyébként A leghosszabb nap-ban már játszott együtt. Houston és Burton ráadásul közeli jóbarátok voltak, ugyanakkor szoros barátság fűzte még Stanley Baker walesi színészhez is.
1973-tól 1981-ben a Moonbase 3 c. televíziós sci-fi sorozatban kapott hosszú idő után először főszerepet.
 
Portugáliában halt meg, de az Egyesült Államokban temették el. Öccse ma is Dél-Walesben él, közel szülővárosukhoz.
Felesége Brenda Hogan brit színésznő volt.
 
 
Selected filmography
 
The Blue Lagoon (1949) as Michael Reynolds
 
A Run for Your Money (1949) as Dai
 
Dance Hall (1950) as Phil
 
Crow Hollow (1952) as Dr. Robert Amour
 
My Death Is a Mockery (1952)
 
The Red Beret (1953) as Taffy
 
The Large Rope (1953) as Tom Penney
 
Small Town Story (1953) as Tony Warren
 
Doctor in the House (1954) as Taffy Evans
 
The Happiness of Three Women (1954) as John
 
Devil’s Point (1954) as Michael Mallard
 
The Flaw (1955) as John Millway
 
Doublecross (1956) as Albert Pascoe
 
Find the Lady (1956) as Bill
 
The Girl in the Picture (1957) as Jon Deering
 
Yangtse Incident (1957) as Lt Weston RN
 
The Surgeon’s Knife (1957) as Dr. Alex Waring
 
A Question of Adultery (1958) as Mr. Jacobus
 
The Man Upstairs (1958) as Dr. Sanderson
 
Room at the Top (1959) as Charles Soames
 
Danger Within (1959) as Capt. Roger Byfold
 
The Mark (1961) as Austin
 
Twice Round the Daffodils (1962) as John Rhodes
 
The 300 Spartans (1962) as Hydarnes
 
The Longest Day (1962) as RAF Pilot
 
Maniac (1963) as Henri
 
Doctor in Distress (1963) as Maj. Tommy Ffrench
 
Carry On Jack (1963) as First Officer Jonathan Howett
 
A 633-as repülőszázad – 633 Squadron (1964) as Group Capt. Don Barrett
 
A Study in Terror (1965) as Doctor Watson
 
Gideon’s Way Episode: ‘Fall High, Fall Hard’ (TV series 1965) – Tony Erickson (his actor brother Glyn Houston also appeared in the episode)
 
The Viking Queen (1967) as Maelgan
 
Where Eagles Dare (1968) as Capt. Olaf Christiansen
 
The Bushbaby (1969) as John Leeds
 
My Lover My Son (1970) as Robert
 
Now Take My Wife (1971) as Harry Love
 
Tales That Witness Madness (1973) as Sam Patterson (segment 1 “Mr. Tiger”)
 
Voyage of the Damned (1976) as Dr. Glauner
 
The Sea Wolves (1980) as Hilliard
 
Clash of the Titans (1981) as Acrisius
FavoriteLoadingAdd to favorites
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Mozigepesz

By Mozigepesz

Egy lélek a mátrixból....

Vélemény, hozzászólás?