/qmTXDGNxuuwQ4IGNHwxmCdjuTGk.jpgGraham Arthur Chapman (Leicester, 1941. január 8. – Maidstone, 1989. október 4.) angol komikus, író és producer, a Monty Python csoport tagja, filmjeik közül kettőben, a Gyalog galoppban és a Brian életében főszereplő.

 

 

Filmography
Year Film Role Notes
1969 The Magic Christian Oxford Crew Uncredited  
Also writer
 
1970 Doctor in Trouble Roddy
 
The Rise and Rise of Michael Rimmer Fromage Also writer
 
1971 And Now for Something Completely Different Various roles Also writer
 
The Statue News reader
 
1975 Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail King Arthur, various roles Also writer
 
1978 The Odd Job Arthur Harris Also writer/producer
 
1979 Monty Python’s Life of Brian Brian, various roles Also writer
 
1982 Monty Python Live at the Hollywood Bowl Various roles Also writer
 
1983 Monty Python’s The Meaning of Life Various roles Also writer
 
The Crimson Permanent Assurance Clerk Short film
 
Uncredited
 
Yellowbeard Captain Yellowbeard Also writer
 
1987 Still Crazy like a Fox Detective Inspector Palmer TV film
 
1988 Jake’s Journey Sir George/Queen TV film
 
Also writer
 
1989 Stage Fright Smart Alec Uncredited
 
2012 A Liar’s Autobiography: The Untrue Story of Monty Python’s Graham Chapman Himself (Archive footage) Voice
 
2014 Monty Python Live (Mostly) The Colonel and other characters (archive footage) Also writer
Egyetemi évei és korai szerepei
 
Chapman a Melton Mowbray-i Gimnáziumba járt, majd orvosnak tanult a cambridge-i Emmanuel College-ban, ahol évfolyamtársával, John Cleese-zel együtt kezdett komikus jelenetek írásával próbálkozni. Végül a londoni Barts Hospital Medical College-ban szerezte meg orvosi képesítését, de soha nem praktizált.
Itt csatlakozott az egyetem Footlights nevű amatőr színjátszó csoportjához. Ekkoriban a tagok között volt John Cleese, Tim Brooke-Taylor, Bill Oddie, David Hatch, Jonathan Lynn, Humphrey Barclay és Jo Kendall. A Clump of Plinths című műsoruk edinburgh-i sikerén felbuzdulva a darabot Cambridge Circus névre keresztelték, és a londoni West Enden, később Új-Zélandon és a Broadwayn is felléptek. 1964 októberében az Ed Sullivan Showban is szerepeltek.
Jelenetek írása a BBC műsoraiba
 
Az 1960-as években Cleese-zel hivatásos íróként dolgozott a BBC-nél, többek között a mindenütt jelen lévő David Frostnak és Marty Feldmannek. Chapman a BBC rádióműsorának, az I’m Sorry, I’ll Read That Again-nek, a televíziós műsorok közül pedig a The Illustrated Weekly Hudd-nak (Roy Hudd főszereplésével), Cilla Blacknek, a This is Petula Clark-nak és a This is Tom Jones-nak is írt. Chapman, Cleese és Tim Brooke-Taylor ezután csatlakozott Marty Feldmanhoz az At Last the 1948 Show című televíziós sorozatban. Chapman (és alkalmanként Cleese) a hosszan futó Doctor in the House című sorozat forgatókönyv-írásába is bekapcsolódott. Több epizódot írt Bernard McKenna és David Scherlock segítségével.
Monty Python Repülő Cirkusza
 
1969-ben Chapman és Cleese Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin társaságában megalakította a Monty Python csoportot, és elindították a Monty Python Repülő Cirkusza című sorozatot. A Chapman–Cleese páros nevéhez fűződik többek között a Hülye Járások Minisztériuma és a Döglött papagáj jelenet. Chapman egyik leghíresebb szerepe az Ezredes, egy dühös katonatiszt, aki a 4. részben a semmiből előkerülve folyton leállítja a jeleneteket, mondván azok túl hülyék. Ez a figura a későbbi epizódokban is feltűnt. 1973-ban Chapman elviselhetetlen természete miatt Cleese kiszállt a sorozatból, így Chapman egyedül, vagy pedig Neil Innes és Douglas Adams segítségével írt a rövid negyedik szezonba. A Repülő Cirkusz után több film forgatókönyvén is dolgozott, ezek közül a legismertebbek: Out of the Trees, The Odd Job és a Sárgaszakáll (Yellowbeard), melyben szerepelt Cleese, Eric Idle, Peter Cook, Marty Feldman (a forgatás utolsó napjaiban halt meg) és David Bowie.
A Monty Python után
 
Tagja volt az extrém sportokkal foglalkozó Dangerous Sports Clubnak, amely először ismertette meg szélesebb közönséggel a bungee jumpingot. 1980-ban jelent meg önéletrajza, A Liar’s Autobiography (Volume Six) [Egy hazug önéletrajza (hatodik kötet)], melyet négy társszerzővel együtt írt: David Sherlock, Alex Martin, David Yallop és Douglas Adams. (Adams csak azért szerepelt a szerzők között, mert a könyvbe Chapman némileg átalakítva részleteket vett át egy közösen írt műsorukból, az Out of the Trees-ből.) Az 1980-as években előadókörutakat tett.
 
 
Életstílusa
 
Az 1970-es években alkoholproblémákkal küzdött; az amúgy is nehezen, többek között nagyon szűkös költségvetésből készülő Gyalog galopp forgatását meg kellett szakítani, mert delirium tremensbe esett.
Barátai előtt nem, de a közönség előtt sokáig titokban tartotta homoszexualitását. Önéletrajzi könyvében viszont – ha mintegy mellékesen is, de – ír róla: világra jötte „nagy csalódás volt a szüleinek, akik egy fekete heteroszexuális zsidót vártak” (Graham Chapman: Egy hazug ember önéletrajza, VI. kötet).
 
 
Halála
 
1989-ben hunyt el, gégerákban, amely a gerincére is átterjedt. A halála utáni napon ünnepelte a Monty Python csoport a Flying Circus sorozat indulásának huszadik évfordulóját. Terry Jones szerint „ilyen borzalmas módon még soha senki nem tett tönkre egy partit”. Ravatalánál John Cleese tartott rendhagyó beszédet.
Öröksége
 
Halálával a Monty Python újraegyesülésével kapcsolatos találgatások véget értek. Idle kijelentette: „csak akkor állunk ismét össze, ha Graham visszatér a halálból. Egyelőre tárgyalásokat folytatunk az ügynökével.”
Magyarul
 
Monty Python repülő cirkusza. Se kép, se hang; szöveg Graham Chapman et al., ford. Szentgyörgyi József; Cartaphilus, Bp., 2000
 
Monty Python repülő cirkusza. Csak a szöveg, 1-2.; szöveg Graham Chapman et al., ford. Galla Miklós; Cartaphilus, Bp., 2002-2003
 
Monty Python és a Szent Kehely. A film teljes szövegkönyve; szöveg Graham Chapman et al., ford. Galla Miklós, Bárány Ferenc; Cartaphilus, Bp., 2004
 
Monty Python – Brian élete. A film teljes szövegkönyve; szöveg Graham Chapman et al., ford., szerk. Bárány Ferenc; Cartaphilus, Bp., 2005
 
Az élet értelme. Monty Python. A film teljes szövegkönyve; nagyjátékfilm rend. Terry Jones, írta Graham Chapman et al., kísérőfilm rend. Terry Gilliam, ford. Galla Miklós, Bárány Ferenc; Cartaphilus, Bp., 2006
 
Egy hazug ember önéletrajza. Hetedik kötet. A Monty Python-csoport legendás tagjának önéletrajzi regénye; ill. Jonathan Hills, utószó Eric Idle, ford. Baló András Márton; Cartaphilus, Bp., 2006
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Mozigepesz

By Mozigepesz

Egy lélek a mátrixból....

Vélemény, hozzászólás?